viernes, 14 de noviembre de 2014

Catedral Santa Maria del Mar

La Catedral de Santa María del Mar coneguda com la “Catedral de la Ribera”, es un dels exemples més perfectes de l´arquitectura  de estil gòtic, per la seva armonia i serenitat del conjunt. Situada al barri de la Rivera.
Obra dirigida per Ramon Berenguer de Montalgut, començada al 1329 i finalitzada al 1384.
La catedral té tres naus, capella major poligonal i  capelles als contraforts.
Al 1428 un terratrèmol va causar el derrumbament del rosetó, el cual va ser reconstruit al 1459.

En 1936 va ser destruïda part de la seva decoració.

La Llotja de Barcelona

La Llotja de Barcelona, anomenada també Llotja de Mar o Llotja dels Cereals, està ubicada al Pla de Palau. Data del 1335 i l´autor del primer edifici va ser  Pere Llobet.  Edifici destinat per la contractació on es reunien els mercaders de la ciutat. Va ser símbol de la bonança economica de la Catalunya a l´Edat Mitjana.
Al seu interior, encara es conserven grans arcs que identifiquen aquest tipus de construcció, en sintonía amb las Atarazanes. Al saló Daurat podem trovar l´escultura “Lucrècia” de Damià Campeny, una de les grans obres de l´escultura neoclàssica europea.

La façana i altres dependencies de l´edifici van ser reconstruides al segle XVIII seguint el estil neoclásic, l´edifici modern es considera l´obra més important del neoclassicisme a Barcelona. Fins fa poc va ser seu de la Borsa de Barcelona.



El Palau de Montjuic

El Palau Nacional, edifici emblemátic de la Exposició Internacional celebrada a Barcelona l'any 1929, és on es situa el Museu Nacional d'Art de Catalunya. El museu està situat a la muntanya de Montjuïc.
Es va inagurar el 15 de març de 1880 el Museu Provincial d'Antiguitats a la capella de Sant Àgata.
El 1888 a Barcelona va sorgir la idea de manternir la exposició permanent de les obres que s'havien mostrat a l'Exposició Universal, provinents de l'Academia de Bones Lletres i de l'Academia Provincial de Belles Arts.
Més tard es va crear el Museu Municipal de Belles Arts de Barcelona, que va ser inagurat el 1892 al Palau de les Belles Arts, reaprofitants els espais de l'Exposició Universal.

El 1915 la col·lecció es va traslladar a l'antic arsenal de la Ciutadella, actual Parlament de Catalunya, creant així el Museu d'Art i Arqueologia.
La col·lecció es va traslladar al Palau Nacional de Montjuïc el 1931 reaprofitant l'edifici construït per a l'Exposició Universal de 1929. Joaquim Folch i Torres va dirigir el projecte de crear un espai on, per primera vegada, es poguessin veure en un mateix recinte obres d'art catalanes des del romànic fins al segle XX. També van ser responsables del projecte Josep Pijoan i Soteras, Josep Llimona i Josep Puig i Cadafalch.
El Museu d'Art de Catalunya es va inagurar oficialment el 11 de novembre de 1934.
Més endevant, a causa de la Guerra Civil,  la proximitat entre el Palau i el Castell de Montjuïc, va fer que es decidís traslladas la col·lecció per seguretat a l'Esglèsia de Sant Esteve d'Olot, a Ginebra i també es van exposar obres a l museu de Jeu de Paume de París, entre altres.

La Reinaguració del Museu va ser al 1994 i com a MNAC i també es va obrir una sala d'obres al parc de la Ciutadella el 1997.

El Pavelló Alemany de Mies van der Rohe


 
El Pavelló Alemany de Barcelona va ser dissenyat per Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969) com a pavelló nacional d’Alemanya per a l’Exposició Internacional de Barcelona que es bastí a Montjuïc.
És una obra simbòlica del Moviment Modern, ha estat estudiat i interpretat de diverses maneres, i també ha inspirat l’obra de diverses generacions d’arquitectes.
La seva construcció és de vidre, hacer i diferents tipus de marbre. Aquest es va concebre per allotjar la recepció oficial presidida pel rei Alfons XIII al costat de les autoritats alemanyes. 
Quan va passar l'Exposició, el Pavelló va ser desmuntat el 1930. Amb el pas del temps, aquest Pavelló va esdevenir un referent clau en les següents obres de Mies Van der Rohe i en el conjunt de l'arquitectura del segle XX. El reconeixement i significació del Pavelló van fer pensar en la seva possible reconstrucció.
El 1980, Oriol Bohigas va impulsar aquesta iniciativa, i Ignasi de Solà-Morales, Cristian Cirici i Fernando Ramos van ser els arquitectes designats per a la recerca, el disseny i la direcció de la reconstrucció del Pavelló.
Les obres es van iniciar el 1983 i el nou edifici va ser inagurat el 1986 en el seu lloc original.


Palau Reial


Duran 1919-1931 va ser la residencià de la Família Reial Espanyola en les seves visites a la ciutat, te origen en l' antiga masia de Can Feliu del XVII, que més tard va ser adquirida per el compte Güell, qui va encarregar de la reforma de la torre de Can Feliu al arquitecte Joan Martorell, qui va construir un palau juntament amb una capilla neogótica, rodejada per jardins. Més tard Antoni Gaudí es va encarregar de reformar la casa i construir un mur de cera admès d' uns pavellons de porteria. Actualment el Palau es un Museu de Ceràmica i d' Arts Decoratives. 



Estátua d' Isabel II i Alfons XII


És una estàtua d' Isabell II i Alfons XII. Isabel II va ser la primera reina d' Espanya  gracies a la publicació de la Pragmàtica Sanció que feia que les dones poguessin accedir al tro (contrari a la llei sàlica, que estava imposada per la majoria d' Europa). A causa de les revolucions organitzades sobretot per Prim es va veure obligada a abdicar i a exiliar-se a França amb Napoleó III. Més tard Alfons XII, fill d' Isabel II, després de diferents intents d' una Monarquia (d' un altre llinatge) i d' una República, es tornara a instalar el llinatge borbònic.
(Actualment 
esta en reconstrucció pel deteriorament causat per la fon).

Castell dels Tres Dracs/ Museu zoologia


Aquest edifici ensenya l' estil arquitectònic que va emergir entre 1885 i 1920 en l' Art Nuveau, amb grans formes orgàniques i l' esplendor de la natura. Construït per Domènec i Muntaner per a l' exposició de 1888 a Barcelona la qual es celebrava per mostrar l' esplendor de cada país. S' aprecia influències morisques i alemanyes.
Actualment s' utilitza com a museu zoològic.

La estatua ecuestre de Prim i introducció de la ciutadella

Aquest parc está situat en el terrenys de Felip V, després de guanyar la Guerra de Succesió, Felip V i va construir una ciutadella militar per construir la ciutat l' 11 de setembre de 1714. Per a disposar d' aquest terreny es va haber de derruir part de les muralles del extrem nordest de la ciutat.

En el 1869 el general Prim, del qui podem trobar la estátua equestre a sobre de la font, va entregar la ciutadella a Barcelona, sota la condicció de dedicar el solar a un parc públic. La recuperació dels espais va permetre crear un gran espai verd (necessari pel desenvolupament industrial).

El traçat original del parc va ser realitzat per Josep Fontseré l' any 1872, va ser modificar per escollir l' Exposició Universal de 1888 i més tard per instalar el Zoo de Barcelona. 


jueves, 13 de noviembre de 2014

El parc de les Heures/ del Laberint



La finca va ser adquirida per Josep Gallart Forgas, qui va consolidar la seva fortuna a Puerto Rico, aquest va encargar el projecte de l'arquitectura dels jardins a August Font i Carreras.  Els Gallart ban viure fins aquí, fins a la Guerra Civil, la cual els hi va ser expropiada. Va passar a ser propietat del president Azaña, qui no la va ocupar.
A continuació s' hi va instalar el president companys per a protegir-se contra els bombardejos de Barcelona, ja que a causa del seu relleu orográfic és difícil de atacar per l' aire, ademés va contruir un refugi subterráni.